İKİNCİ BÖLÜM ÜYELİK
ÜYELİK
Madde-6
İttihat ve Terakki Fırkasına; Partinin siyasal ilkelerini ve doğrultusunu, amaçlarını, siyasal yaşam anlayışını, çalışma ilkelerini benimseyen ve siyasal partilere girmelerine yasalarca engel bulunmayan her yurttaş üye olabilir.
PARTİ ÜYELERİNİN GÖREVLERİ VE HAKLARI
Madde-7
A) Parti Üyelerinin Görevleri
a) Bağlı oldukları kasaba başkanlıklarına ayda 50 – 60 Akçe arasında ödenti verirler. Eyalet başkanlıkları bu ödentinin %15’ini kasaba başkanlığına aktarırlar.
Ödenti yükümlülüğünü yerine getirmeyen üyeler Parti içi seçme ve seçilme haklarını kullanamazlar.
b) Öncelikle ve özellikle, üyesi bulundukları sandık çevresinden başlayan bir görev ve sorumluluk duygusu içinde, parti çalışmalarına katılırlar.
c) Seçimlerde, parti adaylarına oy vermek ve onların kazanmalarını sağlamak için çalışmakla ve partinin başarısını en üst düzeye çıkarmak için çaba harcamakla yükümlüdürler.
d) Partinin ilkelerini, programını, kurultay bildirgelerini ve kararlarını, seçim bildirgelerini, partinin genel ve yerel politikaları ile hizmetlerini, her olanaktan yararlanarak yurttaşlara duyurmakla görevlidirler.
e) Görev aldıkları parti organlarının toplantılarına ve çalışmalarına katılırlar, kendilerine verilen ödevleri yerine getirirler.
f) Partide veya partinin üstlendiği kamu hizmetlerinde aldıkları görevleri yerine getirmekle; görevden ayrılırken hizmetin gerektirdiği devir işlemlerini eksiksiz yapmakla yükümlüdürler. Zorunluluk olmadıkça görevden çekilemezler.
g) Yurttaşların ülke ve yöre sorunları ile ilgili görüşlerini partinin yetkili organlarına aktarmaya çalışırlar. Yöresel sorunların çözümü için parti programı doğrultusunda yöre halkı ile dayanışma içinde çaba gösterirler.
h) Çevresinde sevilen, güven duyulan ve etkin olan yurttaşların Partiye kazandırılmasına çalışır, sorumluluk taşıyarak başvuru belgesini imzalar ve tanıtımını yaparlar.
i) Partiye gelir sağlanmasına katkı yaparlar.
j) Partinin düzenlediği ve çağrılı oldukları eğitim çalışmalarına katılırlar.
k) Parti üyeleri; ilgi alanlarına ve mesleklerine uygun; oda, sendika, dernek, kooperatif ve vakıf gibi kurum ve kuruluşlarda çalışmalara katılırlar. Bu çalışmalar hakkında yetkili parti organlarını bilgilendirirler.
B) Parti Üyelerinin Hakları
a) Parti içi seçimlerde parti organlarına aday olmak, seçilmek.
b) Parti içi seçimlerde oy vermek, seçmek.
c) Genel ve yerel seçimlerde aday adayı olmak, aday olmak, aday seçilince parti listesine katılmak.
d) Parti içi toplantılara, çalışmalara ve üyesi seçildiği kongrelere katılmak, düşüncelerini ve dileklerini bildirmek.
e) Parti ile ilgili bilgi istemek.
f) Haksızlıklara karşı savunulmasını, parti örgütünden istemek.
ÜYELİK BAŞVURUSU VE YAZIM
Madde-8
Partiye üye olmak isteyen kişi, iki partilinin tanıtım önerisini taşıyan üç örnek başvuru belgesi ile, sandık seçmen listesinde kayıtlı olduğu muhtarlık bölgesinin bağlı olduğu Eyalet başkanlığına doğrudan başvurur.
Üye başvuru belgesindeki "Kişisel Bilgiler", "Parti Bilgileri" ve diğer başvuru bölümleri, başvuran tarafından eksiksiz doldurulur. Eksik doldurulmuş belgeler tamamlatılır. Aksi halde geçersiz sayılır.
Üye başvuru belgesindeki bilgiler, üye başvuru defterine numara sırasıyla kaydedilir. Defterdeki özel bölümler başvuru sahibi ve başvuruyu alan yetkili tarafından o anda imzalanır. Başvurana, görevli ilçe yöneticisi tarafından, başvurunun alındığını gösteren "alındı belgesi" verilir.
Eyalet yönetim kurulu, başvuru defterine yazılmış kişilerin durumunu (7) gün içinde inceler.
Eyalet yönetim kurulu, Partiye alınmalarında yasal ve tüzüksel sakınca olmayanların üç örnek başvuru belgesinden birini Genel Merkez Üye Yazım Bürosuna, birini kasaba yönetim kuruluna, gönderir. Birini de Eyalet merkezindeki dosyasına koyar.
Eyalet yönetim kurulu üyelikle ilgili dosyaları ve defterleri o eyaletdeki üyelere açık tutulur.
Seçmen olma hakkını yeni kazananlar ve nakillerle ilgili hususlar, Üye Yazım Yönetmeliğinde belirtilir.
ADAY ÜYELİK
Madde-9
Partiye üye olmak için başvuran kişinin Partideki aday üyeliğinin başlama tarihi, başvuru tarihidir.
Genel Merkez Üye Yazım Bürosu'na gelen üye başvurma belgelerinin yazımı, en geç iki ay içinde tamamlanır. Aday üyelik başlama tarihleri, ilgili eyaletlere (7) gün içinde üye yazım çizelgesiyle bildirilir. Bu çizelgeler eyalet binalarında bir ay süreyle üyelerin incelemesine açık tutulur.
Aday üyelik süresi altı aydır. Bu süre içinde aday üye, eyalet yönetim kurulunca düzenlenen eğitim çalışmalarına katılır. Eğitim çalışmalarının programı ve içeriği Genel Merkez Eğitim Bürosu'nca hazırlanır.
Eyalet yönetim kurulu; aday üyelere, öncelikle kayıtlı bulundukları sandık çevresinde ve muhtarlık bölgesi ile ilçe düzeyinde parti görevleri verebilir.
Eyalet binalarındaki askı süresi içinde, üyelerin yapacağı itirazlar eyalet yönetim kurulunca değerlendirilir.
Aday üyelik sonunda eyalet yönetim kurulu, itirazlarla ilgili değerlendirmeleri ve eğitim çalışmaları ile parti görevlerindeki başarı derecelerini göz önünde tutarak, asıl üyeliğe geçiş kararını en geç (7) gün içinde verir; karar defterine işler ve durumu Genel Merkez Üye Yazım Bürosu'na bildirir. Süresi içinde karar verilmezse asıl üyeliğe geçiş kesinleşmiş olur.
Asıl üyeliğe geçişleri uygun bulunmayanlara ilçe yönetim kurulu bildirimde bulunur.
Aday üyeler, asıl üyelerin yükümlülüğünü taşırlar. Ancak, üyelikten doğan seçme ve seçilme hakkını kullanamazlar. Partinin üye kütüğüne yazılamazlar.
YURT DIŞINDAKİ YURTTAŞLARIN ÜYELİK BAŞVURUSU
Madde-10
Yurt dışındaki yurttaşlar, üyelik başvurularını bir yazı ile Genel Merkez Üye Yazım Bürosu'na yaparlar. Yazıya yurt dışında sürekli oturdukları yerin adresi ile, Osmanli Imparatorlugun'da iken sürekli oturdukları eyaletdeki açık adresi ve nüfus hüviyet cüzdanının onaylı örneğini eklerler.
Genel Merkez Üye Yazım Bürosu başvuru yazısını bir hafta içinde ilgili ilçe başkanlığına gönderir. İlgili eyalet başkanlığı, gerekli incelemeleri ve işlemleri, Yönetmeliği uyarınca, yerine getirir.
ÜYELİĞE İTİRAZ
Madde-11
Eyalet yönetim kurulu, başvuru defterine yazılmış kişilerin isim listesini her ayın ilk günü, ilçe merkezinde askıya çıkarır. Bu listeler (7) gün süreyle askıda kalır.
Partililer, askı süresi içinde ilçe yönetim kuruluna başvurularla ilgili itirazlarda bulunabilirler. Eyalet yönetim kurulu itirazları (7) gün içinde inceleyerek karara bağlar ve ilgililere duyurur.
Eyalet yönetim kurulu, başvuru defterine yazılmış kişilerin durumunu inceledikten, itirazları karara bağladıktan sonra, partiye alınmalarında yasal ve tüzüksel sakınca bulunanlara, en geç (7) gün içinde eyalet yönetim kurulunun gerekçeli kararıyla birlikte bildirimde bulunur.
İlgili, bu bildirime karşı, kasaba yönetim kuruluna (10) gün içinde itiraz edebilir. İtiraz eyalet başkanlığı aracılığı ile yapılmışsa Eyalet yönetim kurulunun gerekçeli kararı da eklenerek, dosya, kasaba yönetim kuruluna (5) gün içinde gönderilir.
İtiraz doğrudan kasaba yönetim kuruluna yapılmış ise, kasaba yönetim kurulu, eyalet yönetim kurulunun gerekçeli kararını (5) gün içinde ister ve eyalet yönetim kurulu dosyayı (5) gün içinde kasaba yönetim kuruluna gönderir.
Kasaba yönetim kurulu (15) gün içinde konuyu karara bağlar. Kasaba yönetim kurulunun kararı kesindir.
Kasaba yönetim kurulunun kararından sonra dosya ilçe yönetim kuruluna iade edilir.
Kasaba yönetim kurulu, eyalet yönetim kurulunun kararını uygun görmemiş ise, ilgiliye ve eyalet yönetim kuruluna (7) gün içinde durumu bildirir.
. Başvuruyu yapanla ilgili başka itiraz yoksa, ya da yapılan itiraz kabul edilmemiş ise, Tüzüğün 8'inci maddesine göre, (3) örnek başvuru belgesinin bir örneği Genel Merkez Üye Yazım Bürosu'na, bir örneği kasaba yönetim kuruluna gönderilir.
İl yönetim kurulu, ilçe yönetim kurulunun kararını uygun görmüş ise, ilçe yönetim kurulu durumu (7) gün içinde ilgiliye bildirir. Başvuru belgeleri iptal edilip dosyasına konur. Başvuru defterinin özel bölümüne gerekli bilgiler işlenir.
MERKEZ YÖNETİM KURULU KARARI İLE ÜYELİK
Madde 12-
a) Başka partilerde Divan üyeliği, merkez karar ve yönetim kurulları ile merkez disiplin organları başkanlığı ve üyeliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi ve il genel meclisi üyeliği yapmış ve yapmakta olanlardan;
b) Yasal engeli nedeniyle Partiye üye yazılamamış olanlardan;
c) Genel Başkan’ca önerilen kişilerden;
Parti yararı açısından gerekli gördüklerinin doğrudan asil üyeliğe yazılmasına karar verebilir.
Merkez Yönetim Kurulu, bu yetkisini ilgili il yönetim kurulları önerisine göre ya da eyalet ve kasaba yönetim kurullarının görüşünü de alarak doğrudan kullanır.
Bu durumda başvuru belgeleri, Üye Yazım Bürosu ile ilgili kasaba ve eyalet başkanlıklarına gönderilir.